Chilli – znovuobjevená kulinářská perla

Do Evropy se paprika dostala poprvé s úspěšnou výpravou Kryštofa Kolumba koncem 15. století. Název pepper vznikl na základě používání papriky jako alternativy černého pepře. Dále byly připojovány přívlastky jako červený, indický, španělský, americký nebo indiánský. První důkazy o pěstování papriky v Evropě pak pochází z roku 1564 v Kastilii. Rod Capsicum zahrnuje přibližně 32 druhů paprik, včetně pěti domestikovaných druhů: paprika roční (C. annuum L.), paprika křídlatá (C. baccatum L.), paprika čínská (C. chinense Jacq.), paprika křovitá (C. frutescens L.), paprika pýřitá (C. pubescens Ruiz et Pav.); Barboza 2011.

Na základě hodnocení výnosových parametrů vybraných kultivarů chilli v podmínkách ČR lze konstatovat, že mezi kultivary s nejvyšší průměrnou hmotností plodů lze zařadit Jalapeňo, Nu-mex pinata, Pimiente de pardon a Rocoto orange. Z pohledu stálosti produkce, tedy že bude zajištěna minimální variabilita ve velikosti plodů v jednotlivých pěstebních letech lze doporučit kultivary Aji lemon drop, Cayenne purple, Fish, Jwala, Naga morich a Tricolor variegata. Kultivary Aji lemon drop, Carolina reaper, Fish, Habanero red, Jamaican yellow, Jwala, Naga morich, Rocoto orange, Scotch bonet orange, TMSR a Tricolor variegata se v celkovém výnosu na rostlinu mezi jednotlivými roky průkazně nelišily. Nejvýnosnější z těchto stabilních kultivarů byly Habanero red, Jamaican yellow, Jwala a Rocoto orange. Kromě kultivaru Rocoto orange lze označit všechny jako dobré zdroje vitamínu C. S výjimkou kultivarů Carolina reaper, Habanero chocolate, Habanero red, Jamican yellow, Naga morich lze všechny ostatní označit jako stálé z pohledu pálivosti mezi jednotlivými roky. Mezi vhodné kultivary pro podmínky ČR lze z pohledu výnosu a stability doporučit Habanero red, Jamaican yellow, Jwala a Rocoto orange. Převážná většina kultivarů jsou dobrým zdrojem vitamínu C. Z hlediska pálivosti lze doporučit tyto kultivary: méně pálivé – Fish, Jalapeňo, Jwala, Pimiente de pardon, Rocoto orange,; středně pálivé – Cayenne gold, Nu-mex pinata, Scotch bonet orange; velmi pálivé – Aji lemon drop, Cayenne purple, TMSR, Tricolor variegata.*

Text a foto

doc. Ing. Tomáš Kopta, Ph.D.,

Zahradnická fakulta Mendelovy

univerzity v Brně

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 1/2021 se specializovaným tématem Zelinářství.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *