Genové zdroje révy vinné – velmi rané stolní odrůdy

Kolekce genových zdrojů révy vinné na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně zahrnuje poměrně velký počet položek stolních odrůd. Ve většině případů se jedná o odrůdy označované termínem PIWI, tzn. odrůdy disponující zvýšenou odolností k houbovým chorobám.

Předmětem pravidelného hodnocení jsou agrobiologické vlastnosti, které umožňují vyhodnotit pěstitelský potenciál těchto odrůd v podmínkách vinic v České republice. V kolekci genových zdrojů by bylo možné najít také odrůdy vhodné pro velkovýrobní pěstování. Potenciál velkovýrobního pěstování je v našich podmínkách velmi nízký. Důvodem jsou klimatické podmínky, dostupnost závlahy, vhodný pěstitelský tvar a tržní uplatnění domácích stolních hroznů. První představovanou skupinou jsou velmi rané odrůdy, které dozrávají v srpnu a na začátku září. Rozdíl mezi zráním nejranějších odrůd, kterými jsou Muromec a Vostorg a odrůdou Palatina – Prim, kterou by bylo možné považovat za standardní odrůdu pro naše podmínky, může být i 15 dnů.

Na schůzi Sdružení šlechtitelů révy vinné vznikla diskuse o standardní stolní odrůdě pro naše podmínky. Takovou odrůdou by mohla být Palatina – Prim. Palatina je PIWI odrůda, která se pěstuje v České republice patrně nejdéle a je rozšířená ve všech vinařských podoblastech. Pěstitelé révy vinné proto mají dobrou možnost srovnávat další odrůdy s Palatinou a mohou následně i vybírat odrůdy s ohledem na zrání hroznů. Zrání těchto velmi raných odrůd se v podmínkách Lednice pohybuje mezi 20. 8.–15. 9. Ve velmi teplých ročnících se tento průměrný termín zrání posunuje dopředu.

Text a foto

prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.,

Zahradnická fakulta,

Mendelova univerzita v Brně

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 5/2019.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *