Kvalita ovocných stromků je na prvním místě

V posledních letech klesá výměra ovocných sadů. Obnova starých porostů probíhá jen na části původních ploch. Podobný trend sledují několik let také majitelé ovocných školek. Přitom jsou schopní vyprodukovat kvalitní materiál adaptovaný na podmínky České republiky. Takovým příkladem schopným vypěstovat stromky v optimální kvalitě i množství pro velkoodběratele, je ovocná a okrasná školka Milana Fikara v Hořicích v Podkrkonoší.

Oblast na úpatí Krkonoš vytváří dobré podmínky jak pro produkci ovoce, tak k pěstování mladých stromků. To potvrzuje minulost i současnost tohoto regionu. Významné odrůdy se zde v minulosti šířily nejdříve ze zámeckých zahrad a sadů. Z nich vyniklo blízké ovocnářství zámku Holovousy, které se od roku 1951 proměnilo v sídlo celostátního Ovocnářského ústavu, v současnosti to je Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s. r. o. I o tom jsme mluvili s Milanem Fikarem, který se tomuto oboru začal věnovat na začátku devadesátých let minulého století. Tento rodinný podnik byl založený v roce 1994. Jak Milan Fikar uvedl hned na úvod, ovocnářství má v okolí Hořic svou tradici, ale v současné době není jednoduché ovocnou školku v tomto stavu udržet. Pěstování ovoce dlouhodobě nepatří mezi podnikání, které by přinášelo pravidelně zisk, spíše naopak. Navíc na našem trhu působí také zahraniční firmy, které mají úplně jiné podmínky a stojí za nimi mnohem větší kapitál, vyjmenoval Milan Fikar. Sám ale stále věří, že jeho ovocná školka může konkurovat kvalitou a jistotou, že výpěstky jsou zvyklé na podmínky naší republiky.*

Text a foto Petr Hezký

Celý článek naleznete na stránkách časopisu Zahradnictví č. 3/2019.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *