Monitoring dynamiky degradace reziduí pesticidů v třešních v průběhu skladování

Cílem studie byl monitoring dynamiky rozpadu vybraných reziduálních látek v plodech třešní optimalizovanými chromatografickými metodami při různých technologiích dlouhodobého skladování (ULO, MAP, aplikace 1-MCP (přípravek SmartFresh), aplikace ozónu).

Byl vytvořen postřikový plán, který zahrnoval kombinace pesticidů a termíny jejich aplikací, v porovnání s neošetřenou kontrolou. V době sklizňové zralosti byly plody třešní sklizeny do beden a skladovány v řízené atmosféře ULO, v chlazeném skladu, pomocí technologie obalových sáčků MAP a s využitím posklizňového ošetření pomocí přípravku 1-MCP a ozónu. U žádného z testovaných vzorků třešní nebyl překročen maximální limit reziduí (MLR) pro danou účinnou látku u čerstvých plodů i po vyskladnění. V případě sledování degradace pesticidů v různých podmínkách skladování (MAP, ULO, aplikace 1-MCP, aplikace ozonu) a termínů vyskladnění vzorků nebyl mezi variantami zjištěn významný rozdíl.

Text a foto

RNDr. Aneta Bílková,1,2

Ing. Bronislava Hortová, Ph. D.,1

Ing. Veronika Nekvintová,1

Ing. Pavol Suran,1

Ing. Lubor Zelený,1

Ing. Jana Kloutvorová,1

Ing. Zora Nývltová, Ph.D.3,

Ing Jiří Kwiecien, Ph.D.,3

1Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o.,

2Karlova univerzita v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, katedra analytické chemie,

3Výzkumný ústav organických syntéz a.s., Rybitví

Celý článek naleznete na stránkách časopisu Zahradnictví č. 1/2019.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *