Nová knižní publikace – JEDLÉ KVĚTY

Díky dlouholeté spolupráci Technologické fakulty UTB ve Zlíně a Zahradnické fakulty MENDELU se sídlem v Lednici, s podporou Svazu květinářů a floristů ČR a Ministerstva zemědělství vznikla publikace s názvem Jedlé květy.

Publikace je zaměřena na jedlé květy, což jsou květenství, květy nebo jejich části určené ke konzumaci. Kromě estetické hodnoty mají navíc i hodnotu nutriční, zlepšují chuť a vůni pokrmů. Původní výsledky výzkumu představené v této knize potvrzují, že jedlé květy jsou, kromě estetického působení, významným zdrojem především antioxidantů. Kniha představuje 40 rodů rostlin z volné přírody a z kultur, které jsou vhodné pro konzumaci květů. Ve všeobecné části jsou popsány senzorické znaky a látkové složení jedlých květů. Pozornost je věnována zdravotní nezávadnosti, pěstování, sběru, trvanlivosti a způsobům použití. V části speciální jsou kromě botanické charakteristiky uvedeny informace o použití v dalších odvětvích – fytoterapii a okrasném zahradnictví. Hlavní přínos předložené odborné knihy je prezentace výsledků výzkumu v oblasti hodnocení biologicky aktivních látek. V závěru knihy je uveden kalendář sběru rostlin, celkový přehled o zastoupení látek v hodnocených rodech, originální postupy úprav a použití jedlých květů, tak jak bylo provedeno před a během přípravy knihy. Text je doprovázen autorskými fotografiemi.*

Pro členy Svazu květinářů a floristů ČR je kniha k dispozici zdarma. Bližší informace o dostupnosti knihy pro širokou veřejnost najdete na stránkách SKF ČR www.svazkvetinaruafloristu.cz

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *