Odrůda Sweet Sapphire – nová kráska mezi stolními odrůdami

Trh se stolními odrůdami nabývá na významu a zájem o tyto odrůdy je i mezi drobnými pěstiteli stále větší. Objevuje se tolik nových, stále lepších a větších, odolnějších i bezsemenných a hlavně chutných odrůd, jako nikdy předtím. Tyto nové odrůdy rostou i tam, kde bychom dříve révu ani nečekali (díky vyšší odolnosti vůči mrazu a ranosti zrání hroznů). S tímto boomem však přichází i zmatky v názvech těchto odrůd.

Sweet Sapphire (v překladu Safírová sladká) je bezsemenná, velkoplodá odrůda s tmavě modrými bobulemi s dosti atypickým tvarem bobulí. Má úzce oválné, tubulárně protáhlé bobule s lehce prohnutým koncem a vpadlou špičkou dovnitř (podobně jako některé odrůdy lonicer – kamčatských borůvek). Má pevnou slupku i masitější dužninu způsobující při konzumaci příjemné křupnutí. Odrůda zraje od poloviny září. Má středně velké až velké hrozny, s větší bobulí o průměrné délce 5 cm a hmotnosti 7–9 g. Má ovocně neutrální, sladší chuť (dosahuje cukernatosti okolo 20 °Brix = 19 °NM). Odrůda byla vyšlechtěna v Bakersfieldu ve státě Kalifornie (USA) v institutu IFG (International fruit genetic) specializujícím se na tvorbu nových odrůd ovoce, zejména stolní révy a třešní inovativními metodami klasického šlechtění pod vedením Dr. Davida W. Caina. Nejedná se tedy o GMO odrůdy (nejde o genové manipulace). Institut používá moderní laboratorní metody v rámci šlechtění bezsemenných odrůd.

Text

Ing. Radek Sotolář, Ph.D.,

Mendelova univerzita v Brně,

Ústav vinohradnictví a vinařství,

Zahradnická fakulta v Lednici

Zdroj fotografií: ifg.world

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 7/2019.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *