Podnik, který se nerad chlubí, ale má čím

Tradiční výrobce müsli tyčinek a pěstitel ovoce, společnost Ekofrukt Slaný, spol. s r. o., působí na tuzemském trhu již čtvrtstoletí. Česká rodinná firma dodává své výrobky nejen do tuzemska, ale i do řady evropských států.

O chodu firmy jsme si povídali s jednatelem společnosti JUDr. Tomášem Richtrem a jeho synem Ing. Tomášem Richtrem ml., který se věnuje především marketingu a prodeji. Historie firmy se začala psát v roce 1994 po privatizaci státního podniku Ekofrukt Slaný, který začal s výrobou müsli tyčinek už v roce 1992. Ovocnářské středisko s kancelářemi, ubytovnou, dílnami a sklady se nachází v Blahoticích, které jsou součástí města Slaného. Celkem zaměstnávají kolem 80 pracovníků v ovocnářství i na výrobu tyčinek, navíc v době sklizně a na řez najímají brigádníky (kolem 70 lidí  na sklizeň), většinou cizince. „Loni jsme začali se samosběrem jablek a letos jsme zařadili i samosběr meruněk. Veřejnost má o samosběr velký zájem,“ podotkl JUDr. Richtr. V současnosti Ekofrukt pěstuje ovoce zhruba na 180 hektarech, z toho více než sto hektarů patří jabloním, zbylé sady tvoří hrušně, třešně, višně a meruňky. Z jabloní pěstují nejvíce odrůdy Golden Delicious, Gala, Champion, z hrušní Boscova lahvice, Konference a Lucasova. Většina sadů je pod závlahou, na části využívají protikroupové sítě. Letos sázeli dalších zhruba devět hektarů jabloní a tři hektary hrušní se závlahou a protikroupovými sítěmi. Obnovují tím staré sady, po vykácení stromů pěstují  ve čtyřletém mezidobí obilniny, před výsadbou zelené hnojení. Pro bioprodukci slouží asi 15 hektarů sadů, většinou původních starých sadů, které pěstuje jejich dceřiná firma Ekofrukt-Agro. Letos prvně vysázeli šest hektarů francouzských odrůd speciálně vyšlechtěných pro bioprodukci, výnos by měl být dvojnásobný. Nosným ale zůstává pěstování konvenčního ovoce.*

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 12/2019.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *