Posklizňové ošetření peckovin s důrazem na kvalitu plodů

Cílem výzkumu bylo testovat ošetření plodů meruněk odrůd Darina, Goldrich, Harcot a Sundrop ozónem během skladování v chlazeném skladu. Tento způsob skladování se porovnával s plody uloženými v ULO a v MAP skladovacích sáčcích při stejné teplotě po dobu 6 týdnů. U plodů byl hodnocen úbytek hmotnosti, hniloby plodů, refraktometrická sušina, hnědnutí plodů, vláknitost dužniny, šťavnatost, aromatičnost, kyselost slupky a dužniny, natrpklost a odlučitelnost dužniny od pecky.

Plody ošetřené ozónem měly úbytek hmotnosti od 4,7–14,3 %, což byl lepší výsledek než v ULO, kde bylo rozmezí od 13,7–19,3 %. Regulace skládkových hnilob byla velice dobrá u odrůdy Goldrich (5,1 %). Ostatní odrůdy dosáhly podobných hodnot jako v režimech ULO a MAP, pouze odrůda Harcot byla velice citlivá na skládkové hniloby v MAP a v ozónu. Ozón zvýšil šťavnatost a sladkost odrůd Goldrich, Harcot a Sundrop, u které navíc byla i jemnější dužnina než v režimech MAP a ULO. Aplikace ozónu během skladování se zdá být dobrou alternativou ke skladování v ULO podmínkách, ale musí být proveden ještě další výzkum.

Text a foto

Ing. Pavol Suran

Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s. r. o.

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 11/2019.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *