Postupy proti chřadnutí a odumírání révy přímo z vinice

Ochrana proti chorobě ESCA je založená především na prevenci a měla by vycházet z agrotechnických postupů ve vinici. Z toho pohledu je velmi důležité pozorovat postup rozvoje ESCA a jednotlivých příznaků. Tato pozorování a nové informace z výzkumu mohou poskytnout inspiraci pro možnosti preventivních zásahů. Chtěl bych proto prezentovat výsledky probíhajících výzkumu, který vychází přímo z vinice.

Při zimním řezu révy vinné velmi často dochází k hromadění velkého počtu řezných ran na malém prostoru vrcholu kmínku (obr. 1). Tento stav způsobuje dvojnásobné nebezpečí. Dochází k vytvoření velké styčné plochy ve vztahu k infekci houbovými patogeny a zároveň se zvyšuje riziko prosychání dřeva, poškození vodivých pletiv a omezení zásobování révy vinné vodou a živinami. Následkem je potom odumírání keřů. Obrázek 2 ukazuje zdravý kmínek se zničeným vrcholem, kdy byl keř ve vrcholové části zcela suchý.

Objem nekrotického dřeva určuje s vysokou pravděpodobností výskyt příznaků na listech (Lecomte et al. 2008) a objem bílé hniloby způsobované houbou Fomitiporia mediterranea, zvyšuje riziko rozvoje apoplektické formy ESCA (Maher et al. 2012). Vinohradník zde stojí na rozcestí. Na jedné straně platí pravidlo způsobovat co nejmenší řezné rána do starého dřeva, respektive se při řezu soustředit zejména na jednoleté a dvouleté dřevo, na druhé straně, ale velký počet řezu na malém prostoru vrcholu kmínku podporuje prosychání a rozvoj bílé hniloby. Text a foto

prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.,

Zahradnická fakulta,

Mendelova univerzita v Brně

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 5/2020.

Komentáře ke článku 1

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *