Princip a možnosti akvaponie v praxi

Princip akvaponické kultivace rostlin byl znám už starým civilizacím, jen nezapadal do novodobých představ o možnostech produkčního pěstitelství. Je v tom opět souvislost s vývojem techniky, která nám v současnosti umožňuje průběžné řízení kvality produkce rostlinné části našeho potravního řetězce.

V čem spočívá princip akvaponie? Jde o pěstování rostlin bez substrátů, jen ve vodním roztoku s živinami, za přispění všech dalších podmínek pro jejich růst a vývoj. Spojení této formy rostlinné produkce s chovem ryb se přímo nabízí, neboť v takovém případě jde o využití přírodních živin získávaných průběžně ze zbytků potravy a exkrementů chovaných ryb. Mikroorganismy přítomné ve filtrech akvaponické technologie rybí výkaly přeměňují na rostlinám přístupné základní živiny. Rostliny je následně využívají neboli čistí vodu, která se pak zpět vrací k rybám. Výživa ryb ovšem do tohoto potravního řetězce zapojena není, ryby je nutno krmit. Pokud je pěstitelská část výroby zeleniny řešena vertikálním způsobem, získává se mnohonásobně vyšší množství výpěstků z jednotky „podlahové“ plochy než při běžném pěstování na polním nebo skleníkovém záhonu (Kobza et Pokluda 2011). Kontrolované uzavřené prostory skleníků a hal skýtají možnost vytvořit až laboratorně čisté výrobní podmínky, kde nejsou zapotřebí prostředky na ochranu rostlin, nebo léčiva pro udržení zdravého chovu ryb. Voda ve výrobním cyklu cirkuluje a její ztráty jsou minimální, takže se dosahuje zásadní úspory ze spotřeby při pěstování na záhoně ve skleníku nebo na poli. Při využití alternativních zdrojů elektrické energie a tepla z biomasy, se docílí překvapivě zajímavých ekonomických výsledků s poměrně rychlou návratností. Vertikální uspořádání pěstebních záhonů umožní využití osvětlení LED zdrojů, nutný pohyb vzduchu zajistí ventilátory, čerpání a filtrace přírodního vodního živného roztoku umožní jeho recirkulaci. Teploty v pěstebním prostoru se řídí potřebou pěstované zeleniny a teplota ve vodních nádržích pro ryby nároky chovaného druhu ryb. Výběr rostlin vhodných pro akvaponii je orientován na rychle rostoucí zeleniny, aromatické rostliny (bylinky), a microgreens zeleniny sklízené převážně v listové formě a naklíčená semena. Podobně výběr vhodných ryb je zúžen na druhy dorůstající rychle jatečné velikosti a kvality za kratší dobu – nejlépe do šesti až devíti měsíců.

Text

prof. Ing. František Kobza, CSc.,

prof. Ing. Robert Pokluda, Ph.D.,

Zahradnická fakulta

MENDELU v Brně

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 11/2019.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *