Problematika účinných látek při pěstování zahradnických plodin

Herbicidy na bázi účinných látek aminopyralid, picloram, clopyralid a pyroxulam ze skupiny pyridinů brzdí růst některých rostlin na stejném principu jako auxiny. Uvedené látky jsou vysoce účinné vůči cílovým plevelům, přitom však ošetřované plodiny (především obilniny a řepka) jsou k těmto látkám vysoce tolerantní. Jiné plodiny jsou však na tyto látky naopak velmi citlivé, což se projevuje deformací rostlin a sníženým výnosem. Ukazuje se, že zmíněné účinné látky podléhají velmi pomalu rozkladným procesům v životním prostředí. Vzhledem k tomu je na etiketách přípravků obsahujících aminopyralid a pyroxsulam uvedeno, že by sláma z porostů ošetřených těmito herbicidy neměla být použita pro pěstování jahodníku, rajčat, brambor a hub.

Mnohdy však tento požadavek není možné prakticky dodržet. Problematická může být sláma z ošetřených porostů, která se dostane ve formě organického hnojiva do půdy, ve které bude pěstována citlivá plodina 1. tratě, především pak rajčata. Obdobně komplikovaná je situace pěstitelů jahod, kteří získávají slámu pro mulčování jahodníku od různých dodavatelů, nelze však vždy zaručit, absenci ošetření obilnin herbicidy na bázi účinných látek aminopyralid a pyroxulam, ze kterých sláma pochází. Prvotní výsledky experimentů realizovaných v rámci této problematiky na České zemědělské univerzitě v Praze v roce 2019 navrhují vhodný postup stanovení těchto látek ve slámě, půdě a pěstovaných plodinách, poukazují na odlišnou citlivost různých odrůd některých plodin k uvedeným herbicidním látkám a dále na možnosti využití užitečných mikroorganismů pro urychlení degradace uvedených účinných látek ve slámě respektive v pěstebním substrátu.*

Text a foto

doc. Ing. Martin Koudela, Ph.D.,

Ing. Ivan Jablonský, CSc.,

Ing. Rudolf Ryzner

*Česká zemědělská univerzita v Praze

Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů

Katedra zahradnictví

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 2/2020.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *