Tuzemská zelenina je dobrá volba

Jak informovala ve své tiskové zprávě Zelinářská unie Čech a Moravy, sklizeň české zeleniny nabírá na obrátkách. S postupujícím jarem na trzích a pultech obchodů přibývá stále více druhů zeleniny vypěstované našimi lokálními pěstiteli. Saláty, ředkvičky, kedlubny, lahůdková cibulka, řezané bylinky, rajčata, okurky a postupně další zeleninové druhy jsou tak opravdu čerstvé, dopravené na trh pouze pár hodin po sklizni, a přitom nezatížené uhlíkovou stopou dlouhé dopravy ze zahraničí.

Do českých obchodů se po zimní přestávce vrací čerstvé polní druhy zeleniny od domácích producentů. V zimě a předjaří se prodávala skladovaná zelenina z minulé sezóny, ale i česká skleníková rajčata a okurky. Postupně se začnou sklízet i další druhy, a tak si mohou tuzemští zákazníci vybírat ze stále širší nabídky zeleniny od domácích pěstitelů.

Jak vysvětlil předseda Zelinářské unie Čech a Moravy z. s. Ing. Petr Hanka, česká zelenina je pro zákazníky čerstvější, splňuje vysoké požadavky na kvalitu a bezpečnost. Proto je pro zákazníka dobrou volbou, navíc jejím nákupem zákazník podporuje domácí produkci, lokální pěstitele zeleniny, a tím se také spolupodílí na ochraně životního prostředí. Ing. Hanka věří, že čeští zákazníci zachovají tuzemské zelenině a českým zelinářům přízeň i v letošním roce. Česká zelenina je pro spotřebitele dobrá volba s jasnými výhodami: je pěstována lokálními pěstiteli, její cesta z pole na pult je krátká – od okamžiku sklizně do okamžiku koupě uplynou pouhé hodiny, protože zelenina nemusí cestovat přes celý kontinent. Většina české produkce byla navíc vypěstována v systému integrované produkce zeleniny, splňuje tedy velmi přísné nároky na pěstování. Je proto bezpečná pro spotřebitele a její pěstování je šetrné k životnímu prostředí.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *