Vědci se potýkají s problémy v hospodaření s vodou v Kalifornii

Tým vědců ministerstva zemědělství USA pomáhá v Kalifornii zemědělcům co nejlépe využívat přírodní zdroje a především vodu, která se zde stává stále cennější. Stát Kalifornie produkuje dvě třetiny celkové americké produkce ovoce a ořechů a jednu třetinu produkce zeleniny. Dlouhodobé nadprůměrné teploty vzduchu a dlouhotrvající sucho však zatěžují vodní zdroje potřebné k pěstování těchto plodin.

Většina kalifornských srážek padá během zimy, což znamená, že k produkci mnoha pro stát důležitých plodin je zapotřebí zavlažování v letním období. Vyšší teploty a měnící se vzorce srážek zvyšují poptávku po vodě a snižují její nabídku. Ve výsledku mnozí pěstitelé používají strategie úspory vody, jako je zavlažování v deficitu (omezení aplikace vody mimo fáze růstu citlivé na sucho), nebo jim vznikají vysoké náklady na vrtání hlubinných studní.

Vědci z Kalifornského klimatického centra při ministerstvu zemědělství vyvíjejí strategie a postupy, jak přizpůsobit produkci plodin v Kalifornii klimatickým stresorům, včetně extrémního tepla a sucha. Plány zahrnují proces o pěti krocích pro ty pěstitele, kteří chtějí zlepšit efektivitu agrotechnických opatření. Kalifornské centrum a jeho partneři také vyvinuli informační přehledy o zdraví půdy, změnách půdy a hospodaření s uhlíkem, které mají pěstitelům radit ohledně zemědělských postupů zmírňujících změnu klimatu. Další série informačních přehledů vysvětluje, jak lesy hrají zásadní roli při zajišťování čerstvého vzduchu, čisté vody, dřeva a dalších přírodních zdrojů.

Kalifornské středisko pro změnu klimatu je jedním z 10 regionálních center podporovaných ministerstvem zemědělství USA, která vyvíjejí a dodávají vědecké a regionální informace a technologie ke zmírnění dopadů změny klimatu na zemědělství.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *